Aros de Esperanza

SITEMAP  |  CONTACT    OK   

Laatste nieuws

31-1Schoolschoenen dankzij BNNVARA!
31-12Gelukkig Nieuwjaar/2024!
24-12Cadeautjes december 2023
11-12Eindtoernooi 2023 t/m 12 jaar
11-12Wijk Blanquizal groter en groter
meer nieuws

AROS DE ESPERANZA

>Wie zijn we
>Programma's
>Methodiek
>Waar we werken
>Organisatie
>Bestuur
>Gegevens
>Fases

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

OK
Steun Aros de Esperanza!

AROS DE ESPERANZA  >  Waar we werken

Waar we werken

   Afdrukken

Sinds de oprichting in januari 2008 is Aros de Esperanza zeer snel gegroeid van een project in één wijk naar een project in acht wijken met een bereik van ruim 500 meisjes.

 

Medellín is verdeeld in zestien deelgemeenten. Een rivier scheidt Medellín in tweeën; aan beide kanten van de rivier liggen acht deelgemeenten.

 

 

 

Momenteel werkt Aros de Esperanza in zeven deelgemeenten van Medellín (in elke deelgemeente in één wijk) en tevens in één wijk in de naastgelegen gemeente Bello. In 2007 besloot Guido namelijk vanwege de veiligheid om te gaan wonen in Bello, en niet langer in Medellín.

 

Naast Guido’s woonwijk in Bello bevindt zich een zeer arme wijk met veel houten huisjes (zie ook de foto's verderop). Hierom werd besloten om ook deze wijk op te nemen in het project van Aros de Esperanza.

 

De namen van onze acht wijken zijn de volgende:

 

- wijk Blanquizal: deelgemeente San Javier – programma gestart op 15 januari 2008

- wijk Efe Gómez: deelgemeente 12 de Octubre – programma gestart op 29 januari 2008

- wijk Cristo Rey: deelgemeente Guayabal – programma gestart op 11 februari 2008 (gestopt december 2012) 

- wijk Hato Viejo: gemeente Bello – programma gestart op 1 mei 2008

- wijk San Pedro: deelgemeente Aranjuez – programma gestart op 7 juli 2009

- wijk Popular Uno: deelgemeente Popular – programma gestart op 4 april 2010

- wijk 8 de Marzo: deelgemeente Buenos Aires – programma gestart op 28 mei 2010

- wijk El Jardín: deelgemeente Manrique – programma gestart op 25 oktober 2011

- wijk Aures: deelgemeente Robledo - programma gestart op 14 februari 2013

 

Overzicht locatie van onze wijken:

 

- Deelgemeente Popular (1) - wijk Popular 1

- Deelgemeente Manrique (3) - wijk El Jardín

- Deelgemeente Aranjuez (4) - wijk San Pedro

- Deelgemeente Doce de Octubre (6) - wijk Efe Gómez

- Deelgemeente Robledo (7) - wijk Aures

- Deelgemeente Buenos Aires (9) - wijk 8 de Marzo

- Deelgemeente San Javier (13) - wijk Blanquizal

- Deelgemeente Guayabal (15) - wijk Cristo Rey

- Wijk Hato Viejoin Bello ligt naast Castilla (5)

 

Zie hieronder een overzicht met foto's van enkele van onze wijken en basketbalvelden waar we werken:

 

Wijk Blanquizal: deze wijk is een mix van arme kleine huisjes en een getto van sociale torenflats. In de wijk Blanquizal wonen namelijk veel mensen die zijn gevlucht van het platteland vanwege het geweld tussen guerrilla’s en paramilitairen. Deze mensen zijn hergevestigd in de torenflats gebouwd door de overheid. Voor deze woningen betalen zij een relatief lage huur. De woningen zijn echter erg klein terwijl veel van de gevluchte families zeer grote gezinnen zijn, wat allerlei interne familieproblemen tot gevolg heeft.

 

Wijk Blanquizal - 1e wijk waar we zijn begonnen

 

Basketbalveld wijk Blanquizal - de geboorteplaats van Aros de Esperanza!

 

Wijk Efe Gómez: deze wijk ligt hoog in de bergtoppen. Recht tegenover Efe Gómez (op dezelfde hoogte) aan de andere kant van de vallei ligt onze wijk Popular 1.

Basketbalveld wijk Efe Gómez  

 

Wijk Efe Gómez

  

Zoals in al onze wijken hangen er ook in de wijk Efe Gómez altijd veel bendeleden en marihuanagebruikers rond ons basketbalveld. Rond 18:00 wanneer het donker wordt groeit deze groep jongeren in Efe Gómez al snel uit tot 40 à 50 personen. De marihuanarook die dan over het veld komt is niet uit te houden!

 

   

Training wijk Efe Gómez — op de tribune de immer aanwezige marihuanagebruikers

   

Wijk Hato Viejo: deze wijk ligt in de gemeente Bello, woonplaats van Guido en tevens vestigingsplaats van ons kantoor. De gemeente Bello ligt pal naast Medellín. Op onderstaande foto is de tevens de woonwijk te zien waar  Guido woont (huizen uiterst rechtsboven in de foto). Zijn woonwijk ligt op 50 meter van een zeer arme wijk met veel bouwvallige huisjes.

 

Wijk Hato Viejo  

 

Veel huizen in Hato Viejo (bestaande uit planken en golfplaten) zijn gebouwd op een heuvelrand. Met elke regenbui bestaat het gevaar dat de huizen worden vernield door een modderlawine. Het huis linksboven op de onderstaande foto staat in de straat waar Guido woont.

 

 

 

Voor de trainingen van Hato Viejo wordt het basketbalveld van de woonwijk van Guido gebruikt, gelegen op 80 meter van het huis en kantoor.

 

 

Wijk Popular 1: deze wijk wordt zeer veel geplaagd door bendeconflicten waardoor we al diverse keren ons programma daar tijdelijk hebben moeten stilleggen. Ons officieel begin in deze wijk hebben we zelfs met tien maanden moeten uitstellen vanwege het vele geweld!

 

Wijk Popular 1  

 

In verband met de veiligheid trainen wij in de wijk Popular Uno altijd binnen de omheiningen van een basisschool. Maar ook daar moeten onze speelsters af en toe wegduiken achter de tribune als er kogels overvliegen vanwege een bendegevecht.

 

  

Wijk 8 de Marzo: deze wijk is een zeer arme wijk erg hoog in de bergtoppen van Medellín. Vrijwel al onze speelsters leven daar in houten huisjes. De wijk is gesticht in de jaren 90 door een groep vrouwen die het geweld beu waren in de centrale wijken van Medellín. De naam 8 de Marzo betekent 8 maart, wat de Internationale Dag van de Vrouw is. Zeer gepast dus dat wij in deze wijk werken!

 

Wijk 8 de Marzo  

 

De wijk 8 de Marzo heeft geen echt basketbalveld maar een veld midden op straat. Tijdens trainingen sluiten we de straat af met een lint zodat auto’s eerst moeten stoppen voordat ze er door kunnen.

 

 

   

Helaas is het bendegeweld inmiddels ook in de wijk 8 de Marzo een groot probleem. Van juli t/m oktober 2011 hebben wij een zandveldje zonder baskets moeten gebruiken omdat ons gebruikelijk basketbalveld in de vuurlinie lag van twee rivaliserende bendes.

 

 

 

Meer foto's van al onze wijken kunt u vinden in de fotoalbums of nieuwsartikelen van onze website.

 

 

MET DANK AAN ONZE SPONSORS


Particuliere donateurs www.uniquewebdesign.nl www.avelon.nl www.adinco.nl www.oudemaas.nl