Aros de Esperanza

SITEMAP  |  CONTACT    OK   

Laatste nieuws

31-1Schoolschoenen dankzij BNNVARA!
31-12Gelukkig Nieuwjaar/2024!
24-12Cadeautjes december 2023
11-12Eindtoernooi 2023 t/m 12 jaar
11-12Wijk Blanquizal groter en groter
meer nieuws

Diversen

>Nieuws
>Sitemap
>Nieuwsbrief
>Fotoalbum
>La Liga de Esperanza
>ANBI-status

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

OK
Steun Aros de Esperanza!

Diversen  >  Nieuws  >  Verslag Eindtoernooi 2017

Verslag Eindtoernooi 2017

Ons eindtoernooi 2017 in december was weer een fantastisch succes. Elk jaar eindigen wij onze eigen basketballeague "La Liga de Esperanza" (de League van Hoop) met dit eindtoernooi om te bepalen welke van de 8 achtergestelde wijken in Medellín waar wij werken de beste basketbalteams van onze stichting hebben. Vanwege het groot aantal deelnemende meisjes aan ons project (ruim 550) spelen wij dit toernooi tegenwoordig verspreid over 9 verschillende dagen. Ter vergelijking: in 2014 had het toernooi nog maar een duur van 3 dagen.

 

Op zaterdag 9 december is dag 1 begonnen van ons eindtoernooi 2017. Het toernooi is verdeeld in 3 delen:
- dag 1, 2 en 3: toernooi teams t/m 8 en 10 jaar (speeldata 9, 10 en 11 december)
- dag 4, 5 en 6: toernooi teams t/m 12 en 14 jaar (speeldata 13, 14 en 15 december)

- dag 7, 8 en 9: toernooi teams t/m 16, 18 en 21 jaar (17, 18 en 19 december)

 

Op dag 1, 4 en 7 spelen de teams van onze 4 wijken aan de oostkant van Medellin hun kwalificatie-toernooi: wijken Popular 1 (bruine tenues), El Jardín (gele tenues), San Pedro (groene tenues) en 8 de Marzo (oranje tenues). En op dag 2, 5 en 8 spelen de teams van onze 4 wijken aan de westkant van Medellín hun kwalificatietoernooi: wijken Hato Viejo (lichtblauwe tenues), Efe Gómez (paarse tenues), Aures 1 (rode tenues) en Blanquizal (roze tenues). De beste 2 teams per leeftijdscategorie van elk kwalificatietoernooi gaan naar de halve finales (finaledagen). Op dag 3, 6 en 9 worden deze finaledagen gespeeld.


Zoals altijd vervoeren wij alle teams en hun familieleden gratis met grote bussen naar de speellocatie. Plus ook huren wij officiële scheidsrechters in om alle wedstrijden in goede banen te leiden. En net als verleden jaar hebben wij ook dit jaar weer mooie kampioensbekers gekocht met de kleuren van de Nederlandse vlag erin. Plus uiteraard ontbreken ook onze traditionele toernooimedailles niet, een traditie die al jaren terug gaat. Zie verderop in dit verslag. 

 

Ook dit jaar hadden wij als speellocatie weer de mooie indoorhal + 1 buitenveld gehuurd van het park Comfama Aranjuez, dat centraal is gelegen t.o.v. onze 8 wijken. Deze locatie is zeer veilig met veel beveiligers ter plaatse. De huur van de indoorhal en buitenveld is elk jaar wel een erg grote uitgave (dit jaar zelfs 1.400 euro) maar op de veiligheid van de deelnemende meisjes en hun families staat natuurlijk geen enkele prijs. Maar vanwege de erg hoge huurprijs zullen wij in 2018 op zoek moeten naar een goedkopere locatie. Plus op de finaledagen nodigen wij na afloop ook alle teams en hun familieleden uit voor de mooie zwembaden van Comfama Aranjuez.

 


  

 

   

 

 

 

 


  

 

 

 

  

  

    

  

    

 

 

Om ons Eindtoernooi een extra mooi tintje te geven laten wij voor alle deelnemende meisjes en coaches altijd mooie medailles maken. Het krijgen van medailles vinden ze in Colombia namelijk geweldig, elke keer is een medaille-uitreiking weer 1 groot feest voor de deelnemende meisjes. Veel meisjes komen tijdens elk eindtoernooi allemaal zeer blij naar ons toe om te vertellen dat ze nu al diverse medailles van ons hebben! En alle medailles hangen aan de muren van hun woningen, zo trots zijn ze erop! Plus ook hadden wij dit jaar weer hele mooie kampioensbekers laten maken met de kleuren van de Nederlandse vlag erin.

 

  

   

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

    

   

 

  

 

 

   

Het is elke keer weer schitterend om te zien hoeveel plezier de meisjes beleven aan ons eindtoernooi! Het is over de jaren een geweldig mooi toernooi geworden waarnaar de meisjes het hele jaar naar uitkijken. Plus voor de winnaars van de finales is het altijd helemaal een superdag want de prijs voor de kampioenteams is namelijk een gratis trip naar een prachtig recreatiepark (Parque de las Aguas) die via mooie winnarescheques aan hen wordt uitgereikt. En ook hadden we dit jaar dus weer zeer mooie kampioensbekers!  

Ook is elk jaar het speelniveau weer een stukje hoger dan het jaar ervoor. Het is heel tof om te zien dat de 8 deelnemende wijken elkaar elk jaar weer naar een hoger niveau stuwen. Vooral de teams t/m 16, 18 en 21 jaar hebben inmiddels al een heel leuk speelniveau bereikt omdat ze allemaal al jaren deel uitmaken van ons project.  

Alle deelnemende wijken aan ons project hadden het hele jaar zeer hard getraind om de hegemonie van de wijk El Jardín op onze eindtoernooien te gaan doorbreken. Al verscheidene jaren domineren de teams van El Jardín namelijk deze toernooien; elk jaar gaan ze er met alle titels vandoor of op 1 na (in 2014 alle titels, in 2015 op 1 na alle titels, in 2016 wederom alle titels). 


Het was dit jaar dan ook weer super leuk om nieuwe gezichten in de finales te zien, met teams die heel erg vooruit zijn gegaan. Plus alle tenuekleuren van alle wijken bij elkaar is een zeer mooi gezicht, elke wijk haalt elk jaar wel een halve finale of finale. Dit jaar waren het bijvoorbeeld de teams van de wijk 8 de Marzo (oranje tenues) die een zeer grote vooruitgang hadden. Zo haalden hun team t/m 8 jaar de finale in hun categorie.

 


 

Op maandag 11 december was de finaledag m.b.t. de speelcategorieën t/m 8 en 10 jaar. Ondanks alle grote inspanningen van de overige wijken waren het toch weer de teams van de wijk El Jardín die dit jaar opnieuw met succes hun gewonnen titels van de voorgaande jaren prolongeerden. In de leeftijdscategorie t/m 10 jaar is de wijk El Jardín nu zelfs al 5 jaar lang achter elkaar kampioen van onze Eindtoernooien (sinds 2013 ongeslagen!).

 

 

 


 

 


Plus dit jaar vestigde de wijk El Jardín zelfs een nieuw uniek en voorheen ondenkbaar record door als eerste wijk in de historie van ons project een finale te halen met 2 teams. In de leeftijdscategorie t/m 10 jaar haalden namelijk 2 verschillende teams van de wijk El Jardín de finale. Echt een geweldige prestatie! En om dit unieke feit te vieren hebben we beide teams uitgeroepen tot kampioen!

 


 

  


      

  

  

   

Op 13, 14 en 15 december werd vervolgens het toernooi voor teams t-m 12 en 14 jaar gespeeld. Vooral de wijken Popular 1 (bruine tenues), Efe Gómez (paars) en Hato Viejo (lichtblauw) kwamen op deze dag erg goed uit de verf. Zo haalde de wijk Hato Viejo de finale t/m 12 jaar. En de wijk 8 de Marzo de halve finale.

 

 

 

 

  

Toch konden zij niet voorkomen dat de wijk El Jardín ook in deze leeftijdscategorie met de titel aan de haal ging.

 

 

 
De finale t/m 14 jaar ging echter verrassend verloren door El Jardín (met 3 punten verschil) tegen de wijk Popular 1. Felicitaties aan het team t/m 14 jaar van Popular 1 voor het winnen van deze leeftijds-categorie. Sinds 2014 is het stuivertje wisselen tussen El Jardín en Popular 1 wat betreft de titel t/m 14 jaar. In 2014 won El Jardín, in 2015 Popular 1, in 2016 weer El Jardín en nu in 2017 dus weer Popular 1. 

 

 

 

 

 

 

Plus de pechvogel van de dag was de wijk Efe Gómez die hun tenues in een taxi hadden laten liggen en daardoor zonder tenues en met veel kopzorgen hun halve finale t/m 14 jaar moesten spelen. 

 

 

  

Heel grappig om te zien was dat op deze dag de kampioensbekers door de teams tot in het zwembad werden meegenomen, zo blij waren zij er mee! 

 Op dinsdag 19 december vond de laatste finaledag plaats, dag 9 van ons eindtoernooi. Op deze dag werden de finales gespeeld m.b.t. de leeftijdscategorieën t/m 16, 18 en 21 jaar plaats. De wijken Efe Gómez (paars), Hato Viejo (lichtblauw) en Popular 1 (bruin) kwamen wederom zeer sterk voor de dag tijdens deze halve finales en finales.

Efe Gómez speelde ijzersterk in de categorie t/m 16 jaar en nam in de halve finale revanche op de wijk Popular 1 die hen had verslagen in de halve finale t/m 14 jaar. Popular 1 stond op haar beurt wederom in de finale t/m 18 jaar net als verleden jaar. En Hato Viejo speelde echt heel erg sterk in de finale t/m 21 jaar.

 

 

 

 

  
Al deze wijken hadden echter de pech dat de wijk El Jardín door het verrassende verlies in de finale t/m 14 jaar vastbesloten was om niet nog meer titels prijs te geven. In alle wedstrijden op deze dag kwam El Jardín dan ook uit de startblokken geschoten. Vooral in de finale t/m 16 jaar tegen Efe Gómez was dit het geval, na het 1e kwart had El Jardín al een grote voorsprong opgebouwd, die ze vervolgens niet meer uit handen gaven. Alle titels op deze dag gingen dan ook naar de wijk El Jardín. 

 

 

 

  

 

 

 

 

De grote winnaar van het Eindtoernooi was dit jaar dus wederom de wijk El Jardín, die met succes 6 van haar 7 titels van verleden jaar verdedigde, en haar hegemonie als beste wijk daardoor verlengde van 3 naar 4 jaar: in 2014 alle titels, in 2015 op 1 na alle titels, in 2016 wederom alle titels, en in 2017 dus vervolgens weer op 1 na alle titels. In totaal heeft El Jardín nu in de laatste 4 jaar 23 van de 25 titels gewonnen. En 24 van de 25 finales gehaald.  

Plus ook vestigde de wijk El Jardín dit jaar dus een nieuw uniek en voorheen ondenkbaar record door als eerste wijk in de historie van ons project een finale te halen met 2 teams. In de leeftijdscategorie t/m 10 jaar haalden namelijk 2 verschillende teams van de wijk El Jardín de finale. Plus door het behalen van de finale t/m 10 jaar met 2 teams verbeterde El Jardín ook haar eigen record van 7 keer finalist in hetzelfde  eindtoernooi, dat nu staat op 8 keer finalist in een zelfde eindtoernooi. 

 

 

Maar het meest belangrijkste van ons project, waar alles elk jaar om draait, is het behalen van goede schoolresultaten en op het rechte pad blijven. En hierin zijn alle 8 deelnemende wijken aan ons project ook dit jaar weer allemaal kampioenen! Iedereen behaalde dit jaar weer hele mooie schoolresultaten en toonde voorbeeldig gedrag!  


Maar winst of verlies, zoals elk jaar heeft elk meisje tijdens de toernooidagen een geweldige tijd gehad!  Samenvattend kunnen wij wederom zeggen dat het Eindtoernooi een doorslaand succes was en tevens een uitstekend middel is om de meisjes zich goed te laten blijven gedragen op school, thuis, op straat en in het project, want alleen meisjes met goede schoolresultaten en goed gedrag mogen deelnemen aan onze wedstrijden en toernooien.

En als toetje mochten op elke finaledag (dag 3, 6 en 9) de deelnemende teams na afloop ook nog eens 2 uur de zwembaden in van Comfama Aranjuez, dus de pret kon maar niet op!

 

 

 

 

 

  

   

Zie hieronder nog wat meer foto´s van enkele deelnemende teams aan het Eindtoernooi 2017.  

        

 

  

 

   

 

   

      

 

        

 

    

                       

       

 

       

  

      

         

     

 
Meer nieuws:

MET DANK AAN ONZE SPONSORS


Particuliere donateurs www.uniquewebdesign.nl www.avelon.nl www.adinco.nl www.oudemaas.nl