Aros de Esperanza

SITEMAP  |  CONTACT    OK   

Laatste nieuws

31-1Schoolschoenen dankzij BNNVARA!
31-12Gelukkig Nieuwjaar/2024!
24-12Cadeautjes december 2023
11-12Eindtoernooi 2023 t/m 12 jaar
11-12Wijk Blanquizal groter en groter
meer nieuws

Diversen

>Nieuws
>Sitemap
>Nieuwsbrief
>Fotoalbum
>La Liga de Esperanza
>ANBI-status

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

OK
Steun Aros de Esperanza!

Diversen  >  Nieuws  >  Speelster van de Maand: Luna

Speelster van de Maand: Luna

Als speelster van de maand november hebben wij gekozen voor Luna Foronda, speelster van onze wijk "8 de Marzo". Luna maakt deel uit van ons project sinds 28 mei 2010; de dag dat wij het basketbalprogramma in de wijk 8 de Marzo hebben gestart.

Luna was destijds pas 7 jaar, maar wel al een zeer grote belhamel. Haar moeder kwam Luna persoonlijk naar de eerste training brengen met de vraag of wij haar dochter alsjeblieft discipline en waarden en normen konden bijbrengen. De moeder van Luna heeft in totaal 3 dochters, is alleenstaand, en werkt overdag. Hierdoor was zij een beetje de controle verloren over haar kinderen.

 

De wijk 8 de Marzo is een arme wijk, hoog bovenin de heuveltoppen van Medellín. De wijk is 25 jaar geleden opgezet door een groep vrouwen. De naam 8 de Marzo vertaald in het Nederlands is “8 maart”, dat de Internationale Dag van de Vrouw is. Het is dus zeer gepast dat Aros de Esperanza juist in deze wijk een programma voor meisjes heeft opgezet.

 Uitzicht op centrum Medellín vanuit wijk 8 de Marzo

 

Helaas wordt de wijk 8 de Marzo vaak geplaagd door vele bendeoorlogen die daar plaatsvinden. In 2011 hebben wij bijvoorbeeld ruim 4 maanden lang ons basketbalveld in 8 de Marzo niet kunnen gebruiken omdat het midden in de vuurlinie lag van 2 concurrerende bendes.

Het basketbalveld van 8 de Marzo is geen normaal veld, maar een veld midden op straat, dat ook nog eens steil afloopt van de ene helft naar de andere helft van het veld.
Wanneer er een basketbaltraining wordt gegeven sluit het wijkbestuur de weg af met een lint, zodat de meisjes rustig kunnen trainen. Alleen verkeer dat er echt hoognodig door moet krijgt toegang.
 

 

 

 

Zie hieronder het interview met Luna.

   

Luna en haar basketbalcoach Liliana.   

 

1. Wat is je volledige naam?
Luna Danay Foronda Galeano.

2. Hoe oud ben je?
9 jaar.

3. In welke wijk woon je?
8 de Marzo.

4. Naar welke school ga je en in welke klas zit je?
Institución Educativa Arzobispo Tulio Botero - 3e klas.

5. Hoe zie je jezelf later als volwassene? 
Getrouwd met kinderen, en studerend of werkend.

6. Wat zou je willen studeren na het behalen van je middelbare schooldiploma?
Ik zou graag advocate willen zijn.

7. Uit wie bestaat je familie of met wie leef je?
Ik woon samen met mijn moeder Patricia, mijn zus Jina en mijn zusje Angeline.

8. Wanneer ben je deel gaan uitmaken van het basketbalproject van Stichting Aros de Esperanza?
Sinds het begon hier in deze wijk (28 mei 2010)

9. Hoe ben je deel gaan uitmaken van het basketbalproject van Stichting Aros de Esperanza?
Mijn moeder was de secretaresse van het wijkbestuur van 8 de Marzo toen Guido langs kwam bij het bestuur om over zijn programma te vertellen. Mijn moeder heeft mij toen gelijk aangemeld voor het programma.

10. Waarom vind je het leuk om deel uit te maken van Stichting Aros de Esperanza?
Omdat men mij waarden en normen leert die ons helpen in het dagelijkse leven. Ook leert men ons vele spelletjes en ik heb geleerd om basketbal te spelen. En ik vind het programma leuk omdat we onze wijk verlaten met uitstapjes en leaguewedstrijden, waardoor ik andere wijken leer kennen.

11. Vind je dat je iets belangrijks hebt geleerd in het project?
Ja, ik wist niet hoe ik basketbal moest spelen en in het project heb ik dit geleerd. Ik heb ook geleerd om samen te spelen en te delen met andere meisjes zonder te vechten, Mijn moeder heeft gezegd dat ik veel gedisciplineerder ben geworden. Men leert ons ook vele spelletjes die ik weer speel met mijn vriendinnetjes.

12. Zou je wat willen zeggen aan al onze sponsors en donateurs?
Bedankt voor het helpen en steunen van ons waardoor wij vele dingen kunnen leren, en voor het ons geven van basketbalmateriaal waardoor wij deze sport kunnen beoefenen en hierdoor onszelf bezig kunnen houden in onze vrije tijd. 

Commentaar over Luna van haar basketbalcoach Liliana:
Luna is een meisje dat haar gedrag erg heeft verbeterd sinds zij toetrad tot het project. Ook is zij erg vooruit gegaan wat betreft haar basketbalkwaliteiten. Vroeger was zij nogal ongedisciplineerd, maar gelukkig kon zij rekenen op haar moeder die haar altijd naar de trainingen stuurde. Luna is inmiddels erg vaardig geworden in basketbal en haar gedrag tijdens de trainingen en wedstrijden is nu zeer positief.Meer nieuws:

MET DANK AAN ONZE SPONSORS


Particuliere donateurs www.uniquewebdesign.nl www.avelon.nl www.adinco.nl www.oudemaas.nl