Aros de Esperanza

SITEMAP  |  CONTACT    OK   

Laatste nieuws

31-1Schoolschoenen dankzij BNNVARA!
31-12Gelukkig Nieuwjaar/2024!
24-12Cadeautjes december 2023
11-12Eindtoernooi 2023 t/m 12 jaar
11-12Wijk Blanquizal groter en groter
meer nieuws

Diversen

>Nieuws
>Sitemap
>Nieuwsbrief
>Fotoalbum
>La Liga de Esperanza
>ANBI-status

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

OK
Steun Aros de Esperanza!

Diversen  >  Nieuws  >  Verslag Eindtoernooi 2019

Verslag Eindtoernooi 2019

Ons eindtoernooi 2019 gespeeld in november en december was wederom een zeer geslaagd evenement! Elk jaar is dit toernooi dé activiteit van het jaar waar iedereen halsreikend naar uitkijkt. Altijd eindigen wij namelijk onze eigen basketballeague "La Liga de Esperanza" (de League van Hoop) aan het eind van het jaar met dit eindtoernooi om te bepalen welke van de 8 achtergestelde wijken in Medellín waar wij werken de beste basketbalteams van onze stichting hebben.

Vanwege het groot aantal deelnemende meisjes aan ons project (inmiddels ruim 650) spelen wij dit toernooi tegenwoordig verspreid over minstens 9 verschillende dagen. Ter vergelijking: in 2014 had het toernooi nog maar een duur van 3 dagen.

Op maandag 25 november is dag 1 begonnen van ons eindtoernooi 2019. Het toernooi is verdeeld in 4 delen:
- dag 1 en 2: toernooi teams t/m 8 en 10 jaar
- dag 3, 4 en 5: toernooi teams t/m 12 en 14 jaar

- dag 6, 7 en 8: toernooi teams t/m 16 en 18 jaar

- dag 9: toernooi teams t/m 23 jaar plus toernooi 3-tegen-3 

 

Het toernooi is verdeeld in kwalificatiedagen volgens het NBA-systeem (oost en west gescheiden) en vervolgens finaledagen waaraan de beste 4 teams per leeftijdscategorie deelnemen (de 2 beste teams van oost en de 2 beste teams van west). De teams van de oostkant van Medellin zijn onze 4 wijken Popular 1 (bruin), El Jardín (geel), San Pedro (groen) en 8 de Marzo (oranje). De teams van de westkant van Medellin zijn onze 4 wijken Hato Viejo (lichtblauw), Efe Gómez (paars), Aures 1 (rood) en Blanquizal (roze).

 

Zoals altijd vervoeren wij alle teams en hun familieleden gratis met grote bussen naar de speellocatie. Plus ook huren wij officiële scheidsrechters in om alle wedstrijden in goede banen te leiden. En net als verleden jaar hebben wij ook dit jaar weer mooie kampioensbekers gekocht met de kleuren van de Nederlandse vlag erin. Plus uiteraard ontbreken ook onze traditionele toernooimedailles niet, een traditie die al jaren terug gaat. Zie ook verderop in dit verslag.   

 

 

 

Ook dit jaar hadden wij als speellocatie weer de mooie indoorhal + 1 buitenveld gehuurd van het park Comfama Aranjuez, dat centraal is gelegen t.o.v. onze 8 wijken. Deze locatie is zeer veilig met veel beveiligers ter plaatse. De huur van de indoorhal en buitenveld is elk jaar wel een erg grote uitgave (ruim 1.000 euro) maar op de veiligheid van de deelnemende meisjes en hun families staat natuurlijk geen enkele prijs. Maar vanwege de erg hoge huurprijs zullen wij waarschijnlijk in 2020 wel op zoek gaan naar een goedkopere locatie. Plus op de finaledagen nodigen wij na afloop ook alle teams en hun familieleden uit voor de mooie zwembaden van Comfama Aranjuez. 

  

 

 

 

 

 

  

              

 

  

    

 

 

 

  

 

 

   

Om ons Eindtoernooi een extra mooi tintje te geven laten wij voor alle deelnemende meisjes en coaches altijd mooie medailles maken. Het krijgen van medailles vinden ze in Colombia namelijk geweldig, elke keer is een medaille-uitreiking weer 1 groot feest voor de deelnemende meisjes. De hele dag kijken de meisjes namelijk uit naar deze ceremonie. Vol trots loopt iedereen altijd rond met zijn medaille na afloop van de uitreiking.

Veel meisjes komen tijdens elk eindtoernooi allemaal zeer blij naar ons toe om te vertellen dat ze nu al diverse medailles van ons hebben! En alle medailles hangen aan de muren van hun woningen, zo trots zijn ze erop! Plus ook hadden wij dit jaar weer hele mooie kampioensbekers laten maken met de kleuren van de Nederlandse vlag erin. Zie hierbij diverse foto's van de medaille-uitreikingen en verderop foto's van de teams met hun gewonnen kampioensbekers. 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

      

  

 

 

 

     

 

 

  

 

 

         

   

  

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

         

Zoals we elk jaar zeggen, het is elke keer weer ongelooflijk mooi om te zien hoeveel plezier de meisjes beleven aan ons eindtoernooi! Het is over de jaren een geweldig mooi toernooi geworden waarnaar de meisjes het hele jaar naar uitkijken. Plus voor de winnaars van de finales is het altijd helemaal een superdag want de prijs voor de kampioenteams is namelijk een gratis trip naar een prachtig recreatiepark (Parque de las Aguas) die via mooie winnarescheques aan hen wordt uitgereikt. En ook hadden we dit jaar dus weer zeer mooie kampioensbekers!  

 

  

    

      

Ook is elk jaar het speelniveau weer een stukje hoger dan het jaar ervoor. Het is heel tof om te zien dat de 8 deelnemende wijken elkaar elk jaar weer naar een hoger niveau stuwen. Al de teams hebben inmiddels een heel leuk speelniveau bereikt omdat ze allemaal al jaren deel uitmaken van ons project.  

Het hele jaar door hadden al onze teams weer super hard getraind om uitstekend voor de dag te komen op het eindtoernooi en om eindelijk de hegemonie van de wijk El Jardín op onze eindtoernooien te gaan doorbreken. Al vele jaren domineren de teams van El Jardín namelijk deze toernooien; elk jaar gaan ze er met alle titels vandoor, of op 1 na (in 2014 alle titels, in 2015 op 1 na alle titels, in 2016 wederom alle titels, in 2017 weer op 1 na alle titels, in 2018 vervolgens weer alle titels). 


Het was dit jaar dan ook super leuk om nieuwe gezichten in de finales te zien, met teams die heel erg vooruit zijn gegaan. Plus alle tenuekleuren van alle wijken bij elkaar is een zeer mooi gezicht, elke wijk haalt elk jaar wel een halve finale of finale. Dit jaar waren het vooral de teams van de wijk 8 de Marzo (oranje tenues) en Aures 1 (rode tenues) die een zeer grote vooruitgang hadden geboekt. Veel van hun teams haalden de finales. 

 

Op maandag 25 november was dag 1 van ons eindtoernooi, wat de kwalificatiedag was voor de teams t/m 8 en 10 jaar. De twee teams t/m 8 jaar van El Jardín haalden de Finaledag op woensdag 27 november. En het team van 8 de Marzo t/m 10 jaar haalde eveneens deze Finaledag, net als 1 van de teams t/m 10 jaar van de wijk El Jardín. 

 

 

 

 

 

De finale t/m 8 jaar op woensdag 27 november werd dus een onderonsje tussen de 2 teams van El Jardín. Zowel het team El Jardín-rojo als El Jardín-azul haalden namelijk de finale. Beide teams zijn vervolgens uitgeroepen tot winnaar omdat ze van dezelfde wijk zijn. Daarna werd een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld door deze 2 teams, met een verdeling van de speelsters in 2 nieuwe teams (team geel en team oranje). Team oranje won deze wedstrijd nipt met 4-3. 

    

 

 

  

 

De finale t/m 10 jaar werd gewonnen door het team El Jardín-rojo die in de finale het team van 8 de Marzo versloeg met 12-5. Het team t/m 10 jaar van de wijk 8 de Marzo is echter zeer vooruit gegaan, en met deze nieuwe lichting speelsters die zij nu hebben gaan zij volgend jaar zeer waarschijnlijk El Jardín van hun troon stoten.  

 


 

  

Ondanks alle grote inspanningen van de overige wijken waren het dus toch weer de teams van de wijk El Jardín die dit jaar opnieuw met succes hun gewonnen titels t/m 8 en 10 jaar van de voorgaande jaren prolongeerden. In de leeftijdscategorie t/m 10 jaar is de wijk El Jardín nu zelfs al 7 jaar lang achter elkaar kampioen van onze Eindtoernooien (sinds 2013 ongeslagen!).   

 

 


Heel grappig om te zien was dat net als verleden jaar de kampioensbekers op deze dag weer tot in het zwembad mee werden genomen, zo blij waren de teams er wederom mee! 

 

 

 

    

Op 29 november, alsmede 2 en 4 december werd vervolgens het toernooi voor teams t/m 12 en 14 jaar gespeeld. M.b.t. dit toernooi kwamen de teams van 8 de Marzo en Aures 1 wederom erg goed voor de dag. En ook Blanquizal (roze tenues) t/m 12 jaar speelde ijzersterk.

 

De wedstrijden van vrijdag 29 november verliepen allemaal zeer sportief. Net als m.b.t. het toernooi t/m 8 en 10 jaar (op dag 1) waren het uiteindelijk de teams van de wijken El Jardín en 8 de Marzo die zich namens de oostkant plaatsten voor de finaledag t/m 12 en 14 jaar op woensdag 4 december. 

  

 

   

 

  

 

   

De wedstrijden van maandag 2 december waren zeer aan elkaar gewaagd, elk team t/m 12 en 14 jaar had zicht op het halen van de Finaledag die gespeeld wordt op woensdag 4 december. Uiteindelijk waren het de teams t/m 12 jaar van Blanquizal en Aures 1 en de teams t/m 14 jaar van Efe Gomez en Aures 1 die zich plaatsten voor de Finaledag. 

  

 

 

  

 

Op woensdag 4 december werden de halve finales en finales gespeeld m.b.t. de categorieën t/m 12 en 14 jaar. Heel leuk om te zien was dat het team van Blanquizal de finale t/m 12 jaar haalde. Daarin was helaas het team El Jardín-rojo te sterk voor hen (uitslag 25-2).

 

 

 

 

 

De halve finales t/m 14 jaar waren zeer spannend. Het team El Jardín-rojo versloeg de titelfavoriet Aures 1 met 22-16. En het team van 8 de Marzo versloeg het team van Efe Gómez. Helaas had het team van 8 de Marzo na de halve finale te weinig speelsters over om de finale te kunnen spelen. De titel ging dus naar het team van El Jardín.   

 

  


Superleuk weer om te zien was dat de kampioensbekers weer tot in het zwembad werden meegenomen!

 

 

     

Ondanks de grote inspanningen gedurende het hele jaar waarin alle wijken zeer hard hadden getraind en veel progressie hadden geboekt, lukten het de overige 7 wijken helaas dus och niet om dit jaar de hegemonie van de wijk El Jardín op onze eindtoernooien te doorbreken. Aan het eind van de Finaledag waren het toch weer de teams van El Jardín die wederom met succes hun gewonnen titels van de voorgaande jaren prolongeerden. In de leeftijdscategorie t/m 12 jaar is de wijk El Jardín nu zelfs al 7 jaar lang achter elkaar kampioen van onze Eindtoernooien (sinds 2013 ongeslagen!).

 

De teams van de wijken Aures 1 en 8 de Marzo t/m 12 en 14 jaar kwamen echter heel erg sterk voor de dag dit jaar op het toernooi, en met deze lichtingen speelsters die zij nu hebben is het zeer waarschijnlijk dat zij volgend jaar El Jardín van hun troon gaan stoten. 

 

 

    

  

 

Op 6, 9 en 11 december vond vervolgens ons eindtoernooi plaats m.b.t. de leeftijdscategorieën t/m 16 en 18 jaar. 


De kwalificatiewedstrijden gespeeld op vrijdag 6 december lagen allemaal zeer dicht bij elkaar. Of teams door gingen naar de Finaledag op woensdag 11 december hing af van slechts enkele punten. Aan het eind van de dag waren het de teams van de wijken El Jardín en 8 de Marzo die zich plaatsten voor de finaledag op woensdag 11 december m.b.t. teams t/m 16 en 18 jaar.

 

 

  

 

   

  

 

  

 

     

  

De kwalificatiewedstrijden t/m 16 en 18 jaar gespeeld op maandag 9 december waren net als op de voorgaande dagen weer zeer spannend. De teams van de wijk Aures 1 kwamen op deze dag echter wederom zeer sterk voor de dag. Uiteindelijk waren het dan ook hun teams die zich plaatsten voor de finaledag op woensdag 11 december m.b.t. teams t/m 16 en 18 jaar.   

 

 

  

 

  

Op woensdag 11 december werden de halve finales en finales gespeeld van de categorieën t/m 16 en 18 jaar. De halve finale t/m 16 jaar tussen Aures 1 en 8 de Marzo was een echte nagelbijter, na elk kwart was het stuivertje wisselen wie er voor stond. Uiteindelijk won het team van 8 de Marzo met slechts 1 punt verschil! In de finale was het echter toch weer het team van de wijk El Jardín die er met de titel t/m 16 jaar vandoor ging. Ze versloegen 8 de Marzo met 27-12. 

 

De finale t/m 18 jaar werd gespeeld tussen de teams van Aures 1 en El Jardín. Ondanks de grote progressie in 2019 van het team van Aures 1 was het toch het team van El Jardín dat won (uitslag 60-18).

 

  

 

Alle wijken hadden in 2019 zeer hard hadden getraind en veel progressie geboekt, maar het lukten ze dus helaas toch niet om dit jaar de hegemonie van de wijk El Jardín op onze eindtoernooien te doorbreken. Aan het eind van deze Finaledag waren het toch weer de teams van El Jardín die wederom met succes hun gewonnen titels t/m 16 en 18 van de voorgaande jaren prolongeerden. 

 

De teams van de wijken Aures 1 en 8 de Marzo speelden echter heel erg goed dit jaar op het toernooi, en voor komend jaar gelden zij nu dan ook als grote titelfavorieten.  

 

 

 

  

Op vrijdag 13 december vond dag 9 plaats van ons eindtoernooi 2019, wat de Finaledag was m.b.t. de leeftijdscategorie t/m 23 jaar. Deze  Finaledag bestond uit de finale tussen het beste team van de oostkant van Medellín en het beste team van de westkant van Medellín. De finale werd gespeeld door El Jardín en Aures 1, die met 55-12 werd gewonnen door het team van El Jardín.

 

 

 

De titel t/m 23 jaar ging dus ook naar de wijk El Jardín, die daardoor met succes al hun 7 gewonnen titels van 2018 met succes verdedigden. Dit was een nieuw record voor El Jardín, want het was ze nog nooit gelukt om alle 7 titels met succes te verdedigen. Tot nu toe was hun record het met succes prolongeren van 6 titels. In 2014 wonnen ze namelijk alle titels, in 2015 op 1 na alle titels, in 2016 wederom alle titels, in 2017 weer op 1 na alle titels, in 2018 vervolgens weer alle titels. Nu is het de wijk El Jardín dus eindelijk gelukt om 2 jaar achter elkaar alle titels te winnen.

 

Maar winst of verlies, alle deelnemende teams hebben allemaal weer de tijd van hun leven gehad tijdens ons eindtoernooi. Iedereen had ontzettend veel plezier en was ongelooflijk trots op de medaille! Zonder twijfel hangen al deze medailles inmiddels al aan de muren van hun slaapkamers, zo prachtig vinden ze hun deelname aan ons project!

 
Meer nieuws:

MET DANK AAN ONZE SPONSORS


Particuliere donateurs www.uniquewebdesign.nl www.avelon.nl www.adinco.nl www.oudemaas.nl