Aros de Esperanza

SITEMAP  |  CONTACT    OK   

Laatste nieuws

31-1Schoolschoenen dankzij BNNVARA!
31-12Gelukkig Nieuwjaar/2024!
24-12Cadeautjes december 2023
11-12Eindtoernooi 2023 t/m 12 jaar
11-12Wijk Blanquizal groter en groter
meer nieuws

Diversen

>Nieuws
>Sitemap
>Nieuwsbrief
>Fotoalbum
>La Liga de Esperanza
>ANBI-status

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

OK
Steun Aros de Esperanza!

Diversen  >  Nieuws  >  Eindtoernooi 2013 - sector Oost

Eindtoernooi 2013 - sector Oost

Vanwege de grote toename van deelnemende meisjes aan ons project in 2013 hebben wij ons eindtoernooi dit jaar verspreid over maar liefst 3 dagen! Verleden jaar hadden we het eindtoernooi nog op 1 dezelfde dag gehouden, maar door het grote succes van ons project in 2013 (en de toetreding van veel nieuwe meisjes) is het houden van een eindtoernooi met alle deelnemende meisjes aan ons project op 1 dag niet meer mogelijk.


Dit jaar hebben wij ons eindtoernooi dus verdeeld in 3 delen: een toernooi voor al onze teams van de oostkant van Medellín (op woensdag 11 december), een toernooi voor al onze teams van de westkant van Medellín (op donderdag 12 december) en een finaletoernooi voor de beste 4 teams in elke leeftijdscategorie (op vrijdag 13 december).
 
De stad Medellín is verdeeld in 16 deelgemeenten (en elke deelgemeente bestaat vervolgens weer uit vele wijken). Een rivier scheidt Medellín in tweeën; aan beide kanten van de rivier (oostkant en westkant) liggen 8 deelgemeenten. Momenteel werkt Stichting Aros de Esperanza in 4 deelgemeenten aan de westkant van Medellín en in 4 deelgemeenten aan de oostkant. In elke deelgemeente werken wij in 1 wijk.


De namen van de 8 wijken waar wij momenteel werken zijn de volgende:


Westkant Medellín: 

- wijk Blanquizal: deelgemeente San Javier (13) 

- wijk Aures 1: deelgemeente Robledo (7) 

- wijk Efe Gómez: deelgemeente 12 de Octubre (6)

- wijk Hato Viejo: gemeente Bello (ligt boven deelgemeente Robledo)


Oostkant Medellín:
- wijk Popular 1: deelgemeente Popular (1)

- wijk El Jardín: deelgemeente Manrique (3)

- wijk San Pedro: deelgemeente Aranjuez (4)

- wijk 8 de Marzo: deelgemeente Buenos Aires (9)

 

Zowel het Eindtoernooi sector Oost als het Eindtoernooi sector West wordt gespeeld in 5 leeftijdscategorieën: t/m 8, 10, 12, 14 en 16 jaar. Alle teams worden per categorie verdeeld in 1 groep van 4 teams met elk 3 groepswedstrijden. M.b.t. de categorieën t/m 10 en t/m 12 jaar hebben wij zelfs 2 groepen gemaakt omdat zowel de wijk El Jardín als de wijk Popular 1 inmiddels zoveel deelnemende meisjes hebben dat zij meerdere teams in deze 2 leeftijdsgroepen hebben ingeschreven.

 

Per leeftijdscategorie gaan de beste 2 teams door naar het Finaletoernooi dat wordt gehouden op vrijdag 13 december. Alle wedstrijden hebben een duur van 4 keer 8 minuten. 
 

Om het eindtoernooi 2013 een extra mooi tintje te geven hebben wij voor alle deelnemende meisjes mooie medailles laten maken (met op de voorkant ons logo en op de achterkant een inscriptie bedrukt op een afbeelding van een basketbal). Het krijgen van een medaille vinden de meisjes namelijk prachtig, want zo vaak gebeurt dit niet in hun leven! Zo hadden wij bijvoorbeeld m.b.t. ons eindtoernooi 2012 ook alle deelnemende meisjes een medaille gegeven die de meisjes gelijk allemaal hebben opgehangen aan de muren van hun slaapkamers, zo trots zijn ze erop!

 

 

 

Op woensdag 11 december zijn we dus ons eindtoernooi editie 2013 begonnen met het Toernooi sector Oost. Aan dit toernooi namen al onze teams deel van de wijken Popular 1, El Jardín, San Pedro en 8 de Marzo . Zie hieronder het verslag van deze prachtige toernooidag inclusief 48 foto's en 16 video's. De 2 komende dagen zullen wij ook verslagen van zowel het Eindtoernooi sector West als de Finaledag op onze website plaatsen.

Het Eindtoernooi sector Oost werd gehouden op de basketbalvelden van het recreatiepark Comfama Pedregal. Van de directie hadden we 1 veld in een indoorhal mogen huren en 1 buitenveld. Hierdoor konden we steeds 2 wedstrijden tegelijkertijd laten spelen.


Het Eindtoernooi sector Oost begonnen wij met het toespreken van alle aanwezigen, o.a. een welkomstwoord en de uitleg van de toernooiregels. En natuurlijk bespraken wij ook onze projectdoelstellingen. Zo staat sportief spelen bijvoorbeeld hoog in het vaandel bij Stichting Aros de Esperanza. Wij zijn namelijk een sociaal basketbalproject met sociale doelstellingen. Zich correct gedragen met gepaste waarden en normen, zowel thuis als op school, in ons project en op straat is namelijk een voorwaarde om aan ons project te mogen deelnemen. Voor en na een wedstrijd moeten de meisjes bijvoorbeeld elkaar dan ook altijd verplicht de hand schudden.


Onze andere doelstellingen zijn het verplicht moeten studeren, zich afzijdig houden van drugs en bendes en proberen om tienerzwangerschap te voorkomen. Het gaat ons er dus niet om of een meisje een goede basketbalspeelster wordt. Het gaat erom dat wij de meisjes proberen te behoeden voor de vele gevaren die hier in Colombia op de loer liggen en hen een goede toekomst willen geven.  

 

 

  

Zie hierbij ook 4 video's van de opening van het Eindtoernooi sector Oost.

 

- vrijwilliger Teun Zevenhek opent de dag - video 1: https://www.youtube.com/watch?v=Gkb_6YjsOnU

 

- vrijwilliger Teun Zevenhek opent de dag - video 2: https://www.youtube.com/watch?v=pblM0HYq-wA

 

- Uitleg toernooiregels door onze coördinatrice Andrea - video 1: http://youtu.be/nQlKxphIQ34

 

- Uitleg toernooiregels door onze coördinatrice Andrea- video 2: http://youtu.be/7N4YZG5kxLo


Na het welkomstwoord en uitleg van de toernooiregels ging elke wijk vervolgens ook intern nog een keer onze sociale doelstellingen en interne regels bespreken, zoals het gebruik van goede waarden en normen.  

 

 


De sfeer zat er bij iedereen na de besprekingen per wijk gelijk goed in! Zie de 2 volgende video's:

 
- cheer teams Popular 1: http://youtu.be/HYQN6rPthkE

 

- cheer teams El Jardín: http://youtu.be/_2yomdIls6M


Na afloop van de interne besprekingen per wijk begonnen wij met de eerste wedstrijden. 
Om de wedstrijden in goede banen te leiden hadden we 2 officiële scheidrechters ingehuurd. 

 

 

 

 

 

 


Vanwege het grote aantal deelnemende meisjes konden helaas alleen de wedstrijden in de indoorhal in onze officiële basketbaluniformen worden gespeeld. De wedstrijden op het buitenveld werden in onze hesjes gespeeld. In januari 2014 zullen wij dan ook weer veel nieuwe basketbaluniformen voor de nieuw toegetreden meisjes gaan bestellen.

  


Het was heel leuk om te zien dat de meisjes zoveel plezier beleefden aan het toernooi! Zie bijvoorbeeld de onderstaande video van María Isabel van het team El Jardín t/m 14 jaar die een mooi punt maakte in de wedstrijd tegen Popular 1 en daarmee zeer blij was!

- video wedstrijd Popular 1 tegen El Jardín (t/m 14 jaar): http://youtu.be/JHIBrM6hxIU


Het Eindtoernooi sector Oost was dus een schitterend succes met allemaal zeer veel blije gezichten!

 
En het is fantastisch om te zien dat zoveel meisjes waarmee wij ons project in elk van de 4 wijken aan de oostkant van Medellín zijn begonnen nog steeds allemaal deel uitmaken van Aros de Esperanza! Veel van hen stevenden namelijk allemaal recht op het verkeerde pad af toen wij hen leerden kennen. Echt geweldig dat wij ze dankzij ons project op het rechte pad hebben kunnen houden!

Ook was het speelniveau van de meisjes heel leuk om te zien. Plus alle teams waren zo aan elkaar gewaagd dat ze allemaal kans hadden op het halen van het Finaletoernooi.

Uiteindelijk gingen de volgende teams over naar het Finaletoernooi op vrijdag 13 december:

- leeftijdscategorie t/m 8 jaar: Popular 1 (1e) en San Pedro (2e)

- leeftijdscategorie t/m 10 jaar: El Jardín-team A (1e) en El Jardín-team B (2e)

- leeftijdscategorie t/m 12 jaar: El Jardín-team A (1e) en El Jardín-team B (2e)

- leeftijdscategorie t/m 14 jaar: El Jardín (1e) en Popular 1 (2e)

- leeftijdscategorie t/m 16 jaar: El Jardín (1e) en Popular 1 (2e)


De bekendmaking door Guido van de teams die doorgingen naar de Finaledag op vrijdag 13 december was een geweldig feest! Zie de 3 onderstaande video's: 

 

- video 1: http://youtu.be/It87fzI-IF8

 

- video 2: http://youtu.be/4j4bScbpN7A

 

- video 3: http://youtu.be/J1wSV8u9JVA

 

En de uitreiking van de medailles was ook een spectaculair gezicht. Zoveel speelsters bij elkaar!!     

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Zie hierbij ook 4 video's van de fraaie medaille-uitreiking:

 

- video 1: http://youtu.be/Hj5efq4FozA

 

- video 2:  http://youtu.be/fFti0EaW330

 

- video 3: http://youtu.be/41_N0GJSenM

 

- video 4: http://youtu.be/CMFiSp85kkE


Alle meisjes waren allemaal ongelooflijk blij en trots op hun medailles!   
  

 

 

 

 

 

 

Blij en zingend ging iedereen dan ook graag op de video met hun medailles! Zie de 2 onderstaande video's: 

 

- teams wijk Popular 1 blij met hun medailles: http://youtu.be/enPrHPkTymE

 

- teams wijk El Jardín blij met hun medailles: http://youtu.be/v247N5JYGBU


Op vrijdag 13 december wordt dus het Finaletoernooi gehouden voor de teams die vandaag 1e en 2e zijn geworden in hun respectievelijke leeftijdscategorie. Dat belooft een zeer mooie dag te worden want voor het Finaletoernooi hebben wij nog mooiere basketbalvelden met nog grotere tribunes gehuurd!

En voor de winnaars van het Finaletoernooi wordt het helemaal een superdag want de prijs voor de 5 kampioenteams is namelijk een gratis trip naar een schitterend recreatiepark in januari, die via mooie winnarescheques aan hen zal worden uitgereikt.

Maar winst of verlies, elk meisje heeft vandaag een geweldige dag gehad! Op weg naar huis in de bussen zat de sfeer er dan ook nog steeds goed in bij de meisjes!  

 

En het feest voor alle deelnemende meisjes is nog niet over, want op respectievelijk zaterdag 14 december en zondag 15 december gaan wij als feestelijke jaarafsluiting alle meisjes en hun familie uitnodigen naar een pretpark met mooie zwembaden en andere leuke attracties!   

Zie hieronder nog een verdere selectie van foto's gemaakt tijdens het Eindtoernooi sector Oost.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer nieuws:

MET DANK AAN ONZE SPONSORS


Particuliere donateurs www.uniquewebdesign.nl www.avelon.nl www.adinco.nl www.oudemaas.nl