Aros de Esperanza

SITEMAP  |  CONTACT    OK   

Laatste nieuws

31-1Schoolschoenen dankzij BNNVARA!
31-12Gelukkig Nieuwjaar/2024!
24-12Cadeautjes december 2023
11-12Eindtoernooi 2023 t/m 12 jaar
11-12Wijk Blanquizal groter en groter
meer nieuws

Diversen

>Nieuws
>Sitemap
>Nieuwsbrief
>Fotoalbum
>La Liga de Esperanza
>ANBI-status

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

OK
Steun Aros de Esperanza!

Diversen  >  Nieuws  >  Verslag Eindtoernooi 2018

Verslag Eindtoernooi 2018

Ons eindtoernooi 2018 in december was weer een grote hit bij alle deelnemende meisjes aan ons project. Zonder twijfel is dit toernooi dé activiteit van het jaar waar iedereen halsreikend naar uitkijkt. Elk jaar eindigen wij onze eigen basketballeague "La Liga de Esperanza" (de League van Hoop) met dit eindtoernooi om te bepalen welke van de 8 achtergestelde wijken in Medellín waar wij werken de beste basketbalteams van onze stichting hebben. Vanwege het groot aantal deelnemende meisjes aan ons project (ruim 600) spelen wij dit toernooi tegenwoordig verspreid over 9 verschillende dagen. Ter vergelijking: in 2014 had het toernooi nog maar een duur van 3 dagen.

 

Op maandag 10 december is dag 1 begonnen van ons eindtoernooi 2018. Het toernooi is verdeeld in 3 delen:
- dag 1, 2 en 3: toernooi teams t/m 8 en 10 jaar (speeldata 10, 11 en 12 december)
- dag 4, 5 en 6: toernooi teams t/m 12 en 14 jaar (speeldata 14, 15 en 16 december)

- dag 7, 8 en 9: toernooi teams t/m 16, 18 en 21 jaar (speeldata 18, 19 en 20 december)

 

Op dag 1, 4 en 7 spelen de teams van onze 4 wijken aan de westkant van Medellin hun kwalificatie-toernooi: wijken Hato Viejo (lichtblauwe tenues), Efe Gómez (paarse tenues), Aures 1 (rode tenues) en Blanquizal (roze tenues). En op dag 2, 5 en 8 spelen de teams van onze 4 wijken aan de oostkant van Medellín hun kwalificatietoernooi: wijken Popular 1 (bruine tenues), El Jardín (gele tenues), San Pedro (groene tenues) en 8 de Marzo (oranje tenues). De beste 2 teams per leeftijdscategorie van elk kwalificatietoernooi gaan naar de halve finales (finaledagen). Op dag 3, 6 en 9 worden deze finaledagen gespeeld.


Zoals altijd vervoeren wij alle teams en hun familieleden gratis met grote bussen naar de speellocatie. Plus ook huren wij officiële scheidsrechters in om alle wedstrijden in goede banen te leiden. En net als verleden jaar hebben wij ook dit jaar weer mooie kampioensbekers gekocht met de kleuren van de Nederlandse vlag erin. Plus uiteraard ontbreken ook onze traditionele toernooimedailles niet, een traditie die al jaren terug gaat. Zie verderop in dit verslag. 

 

Ook dit jaar hadden wij als speellocatie weer de mooie indoorhal + 1 buitenveld gehuurd van het park Comfama Aranjuez, dat centraal is gelegen t.o.v. onze 8 wijken. Deze locatie is zeer veilig met veel beveiligers ter plaatse. De huur van de indoorhal en buitenveld is elk jaar wel een erg grote uitgave (ruim 1.000 euro) maar op de veiligheid van de deelnemende meisjes en hun families staat natuurlijk geen enkele prijs. Maar vanwege de erg hoge huurprijs zullen wij in 2019 wel op zoek gaan naar een goedkopere locatie. Plus op de finaledagen nodigen wij na afloop ook alle teams en hun familieleden uit voor de mooie zwembaden van Comfama Aranjuez. 

 

  

 

  

 

 

 

 

  

    

 

 

 

 

 

 

  


Om ons Eindtoernooi een extra mooi tintje te geven laten wij voor alle deelnemende meisjes en coaches altijd mooie medailles maken. Het krijgen van medailles vinden ze in Colombia namelijk geweldig, elke keer is een medaille-uitreiking weer 1 groot feest voor de deelnemende meisjes. Veel meisjes komen tijdens elk eindtoernooi allemaal zeer blij naar ons toe om te vertellen dat ze nu al diverse medailles van ons hebben! En alle medailles hangen aan de muren van hun woningen, zo trots zijn ze erop! Plus ook hadden wij dit jaar weer hele mooie kampioensbekers laten maken met de kleuren van de Nederlandse vlag erin.

 

  

   

  

  

  

 

 

      

  

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

   

 

 

 

 

   

 

 

   

 

       

 

    

 

       

 

    

Zoals al zo vaak gezegd, het is elk jaar weer ongelooflijk mooi om te zien hoeveel plezier de meisjes beleven aan ons eindtoernooi! Het is over de jaren een geweldig mooi toernooi geworden waarnaar de meisjes het hele jaar naar uitkijken. Plus voor de winnaars van de finales is het altijd helemaal een superdag want de prijs voor de kampioenteams is namelijk een gratis trip naar een prachtig recreatiepark (Parque de las Aguas) die via mooie winnarescheques aan hen wordt uitgereikt. En ook hadden we dit jaar dus weer zeer mooie kampioensbekers!  

Ook is elk jaar het speelniveau weer een stukje hoger dan het jaar ervoor. Het is heel tof om te zien dat de 8 deelnemende wijken elkaar elk jaar weer naar een hoger niveau stuwen. Vooral de teams t/m 16, 18 en 21 jaar hebben inmiddels al een heel leuk speelniveau bereikt omdat ze allemaal al jaren deel uitmaken van ons project.  

Net als in 2017 hadden ook dit jaar alle deelnemende wijken aan ons project weer het hele jaar zeer hard getraind om de hegemonie van de wijk El Jardín op onze eindtoernooien te gaan doorbreken. Al verscheidene jaren domineren de teams van El Jardín namelijk deze toernooien; elk jaar gaan ze er met alle titels vandoor, of op 1 na (in 2014 alle titels, in 2015 op 1 na alle titels, in 2016 wederom alle titels, in 2017 weer op 1 na alle titels). 


Het was dit jaar dan ook super leuk om nieuwe gezichten in de finales te zien, met teams die heel erg vooruit zijn gegaan. Plus alle tenuekleuren van alle wijken bij elkaar is een zeer mooi gezicht, elke wijk haalt elk jaar wel een halve finale of finale. Dit jaar waren het bijvoorbeeld de jongste teams van de wijk Efe Gómez (paarse tenues) die een zeer grote vooruitgang hadden geboekt. Zo haalden hun teams zowel de finale t/m 8 jaar als t/m 10 jaar.

 


 

Op dinsdag 12 december was de finaledag m.b.t. de speelcategorieën t/m 8 en 10 jaar. Ondanks alle grote inspanningen van de overige wijken waren het toch weer de teams van de wijk El Jardín die dit jaar opnieuw met succes hun gewonnen titels van de voorgaande jaren prolongeerden. In de leeftijdscategorie t/m 10 jaar is de wijk El Jardín nu zelfs al 6 jaar lang achter elkaar kampioen van onze Eindtoernooien (sinds 2013 ongeslagen!).  


 

   

Heel grappig om te zien was dat net als verleden jaar de kampioensbekers op deze dag weer tot in het zwembad mee werden genomen, zo blij waren de teams er wederom mee! 

 

    

Op 14, 15 en 16 december werd vervolgens het toernooi voor teams t/m 12 en 14 jaar gespeeld. M.b.t. dit toernooi kwamen de teams van Popular 1 (bruine tenues) en Efe Gómez (paarse tenues) erg goed voor de dag. In de halve finale t/m 12 jaar speelden zij tegen elkaar, wat een erg gelijk opgaande strijd was. Efe Gómez was de pechvogel van de dag want verloor met een zeer klein verschil (slechts 2 punten) in de allerlaatste minuut.


  

 

Toch kon ook Popular 1 niet voorkomen dat de wijk El Jardín ook in deze leeftijdscategorie met de titel aan de haal ging en daardoor met succes haar gewonnen titel van verleden jaar weer prolongeerde. In de leeftijdscategorie t/m 12 jaar is de wijk El Jardín nu ook al 6 jaar lang achter elkaar kampioen van onze Eindtoernooien (sinds 2013 ongeslagen!). 

 

 

Ook in de halve finales t/m 14 jaar moesten de teams van Popular 1 en Efe Gómez weer tegen elkaar, en ook nu was dit wederom een zeer spannende wedstrijd. Deze keer trok Popular 1 aan het langste eind met 4 punten verschil.

 

 

 

In de finale t/m 14 jaar nam het team van El Jardín vervolgens revanche voor haar verrassend verlies van verleden jaar in de finale van het eindtoernooi 2017 (verloor toen met 3 punten verschil) en heeft haar kampioenstitel weer terug. In 2016 had El Jardín namelijk deze titel ook al gewonnen. Sinds 2014 is het stuivertje wisselen tussen El Jardín en Popular 1 wat betreft de titel t/m 14 jaar. In 2014 won El Jardín, in 2015 Popular 1, in 2016 wederom El Jardín, in 2017 weer Popular 1, en nu in 2018 dus weer El Jardín.

 

 

Op 18, 19 en 20 december vond vervolgens ons eindtoernooi plaats m.b.t. de leeftijdscategorieën t/m 16, 18 en 21 jaar plaats. De wijken Aures 1 (rode tenues) en Hato Viejo (lichtblauwe tenues) speelden zeer sterk op dit toernooi. Aures 1 versloeg bijvoorbeeld El Jardín-azul in de halve finale t/m 18 jaar. En Hato Viejo versloeg eerst bijna El Jardín-rojo in de halve finale finale t/m 18 jaar, en daarna bijna El Jardín in de finale t/m 21 jaar. 

 

 

 

 

Al deze wijken hadden echter de pech dat de wijk El Jardín op respectievelijk dag 3 en 6 reeds de kampioenstitels had gepakt in de leeftijdscategorieën t/m 8, 10, 12 en 14 jaar, en op de Finaledag van 20 december (dag 9) zeer gemotiveerd was om ook de overige 3 titels in de wacht te gaan slepen zodat ze weer in het bezit zou zijn van alle titels in hetzelfde jaar (zoals ook gelukt in 2014 en 2016). Alle titels op deze dag gingen hierdoor dan ook naar de wijk El Jardín.  

 

 

 

 

   

 

 

De grote winnaar van het Eindtoernooi was dit jaar dus wederom de wijk El Jardín, die succesvol alle 7 leeftijdscategorieën van het eindtoernooi heeft gewonnen (7 titels van 7), net als in 2016. Wederom een ongelooflijke prestatie en een record dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer gebroken zal worden in de historie van ons sociaal basketbalproject!

 

Door het winnen van alle 7 titels verlengde de wijk El Jardín tevens haar hegemonie als beste wijk van 4 naar 5 jaar: in 2014 alle titels, in 2015 op 1 na alle titels, in 2016 wederom alle titels, in 2017 weer op 1 na alle titels, en nu in 2018 dus vervolgens weer alle titels. In totaal heeft El Jardín nu in de laatste 5 jaar 30 van de 32 titels gewonnen. En 31 van de 32 finales gehaald.

 

Ook herhaalde de wijk El Jardín dit jaar weer een uniek en voorheen ondenkbaar record door als eerste wijk in de historie van ons project wederom een finale te halen met 2 teams. In de leeftijdscategorie t/m 16 jaar haalden namelijk 2 verschillende teams van de wijk El Jardín de finale. En door het behalen van de finale t/m 16 jaar met 2 teams evenaarde El Jardín ook haar eigen record van 8 keer finalist in 1 eindtoernooi. Gecombineerd met de 7 titels maakt dit 2018 het beste toernooi-jaar ooit voor El Jardín, nog beter dan 2016. In 2016 lukte het de wijk El Jardín ook om alle 7 titels te winnen, maar niet om een finale te halen met 2 teams. 

 

 

  

 

 

 

Maar het meest belangrijkste van ons project, waar alles elk jaar om draait, is het behalen van goede schoolresultaten en op het rechte pad blijven. En hierin zijn alle 8 deelnemende wijken aan ons project ook dit jaar weer allemaal kampioenen! Iedereen behaalde dit jaar weer hele mooie schoolresultaten en toonde voorbeeldig gedrag!  


Maar winst of verlies, zoals elk jaar heeft elk meisje tijdens de toernooidagen een geweldige tijd gehad!  Samenvattend kunnen wij wederom zeggen dat het Eindtoernooi een doorslaand succes was en tevens een uitstekend middel is om de meisjes zich goed te laten blijven gedragen op school, thuis, op straat en in het project, want alleen meisjes met goede schoolresultaten en goed gedrag mogen deelnemen aan onze wedstrijden en toernooien.

En als toetje mochten op elke finaledag (dag 3, 6 en 9) de deelnemende teams na afloop ook nog eens 2 uur de zwembaden in van Comfama Aranjuez, dus de pret kon maar niet op! 

 

 

 

 

 

   

 

   

 

  

 

   

 

    

Zie hieronder nog wat meer foto´s van enkele deelnemende teams aan het Eindtoernooi 2018.  

        

 

     

 

 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

 

  
Meer nieuws:

MET DANK AAN ONZE SPONSORS


Particuliere donateurs www.uniquewebdesign.nl www.avelon.nl www.adinco.nl www.oudemaas.nl